Fermentációs technológiák

A biogáz előállítására számos technológiai változatban ismert, az egyes megoldások típusok közül a műszaki és gazdaságossági szempontok komplex értékelése után lehet az adott gazdasági környezetben legjobban alkalmazható technológiát kiválasztani.

Az alkalmazott biogáz technológiák több szempontból csoportosíthatók. Az üzemhőmérséklet szerint 3 változatról lehet szó:

  • pszichrofil       10-25 °C
  • mezofil           36-38 °C
  • termofil          54-55 °C

A feldolgozott alapanyagok átlagos szárazanyag tartalma szerint ugyancsak 3 csoportot lehet megkülönbözteteni:

  • max. 12% szárazanyag tartalom:  álló hengeres, teljesen átkevert bioreaktorok,
  • max. 19% szárazanyag tartalomig: fekvő, dugóáramú bioreaktorok,
  • száraz fermentáció (30% szárazanyag tartalom felett).

Álló hengeres, teljesen átkevert bioreaktok tulajdonságai:

  • Méret: fermentorméret 6.000 m3-ig,
  • Építés: acélból vagy vasbetonból, talajszint felett vagy részben/egészben talajba süllyesztve építhető,
  • Ajánlott: jól keverhető, alacsony vagy közepes szárazanyag-tartalmú alapanyagokhoz.
  • Előnyök:
    • kedvező fajlagos beruházási költségek,
    • többféle működési forma lehetséges (tároló, átfolyó),
    • a technológiai elemek javítása a fermentor ürítése nélkül megoldható,
    • gázkupola elhelyezése és abban biológiai kéntelenítés megvalósítható.
  • Hátrányok:
    • nagy fermentorméret esetén a hatékony keverés és biztonságos befedés nehezen oldható meg,
    • "rövidzárlati" áramlás kialakulása esetén az alapanyag egy része a lebontáshoz szükségesnél rövidebb idő alatt elhagyja a bioreaktort,
    • kéregképződés és kiülepedés veszélye.

Dugóáramú bioreaktorok tulajdonságai:

  • Méret: 200 -  800m3,
  • Építés: acélból készült fekvő henger (csőfermentor) vagy vasbetonból készül fekvő téglatest,
  • Ajánlott: nagy szárazanyag tartalmú alapanyagok (pl. energianövények) feldolgozására,
  • Előnyök:
    • hatékony térfogatkihasználás,
    • a lebontási folyamatok lépcsői elkülönülnek az anyagáramban,
    • kéregképződés és kiülepedés kialakulása könnyebben megakadályozható,
    • rövidebb tartózkodási idő,
    • hatékony fűtés és keverés
  • Hátrányok
    • csak meghatározott méretben gazdaságos,
    • a keverőberendezés meghibásodása esetén a fermentort le kell üríteni,
    • magas fajlagos beruházási költségek.

Száraz fermentáció tulajdonságai:

  • Méret: a moduláris kialakítás következtében nincs meghatározott méret,
  • Építés: acélból vagy vasbetonból épült téglatest alakú kamrák, konténerek, boxok.
  • Ajánlott: könnyen rakodható, magas szárazanyag tartalmú anyagok feldolgozásárára,
  • Előnyök:
    • alacsony energiaigény a kevés mozgó berendezés miatt,
    • alacsony javítási, kezelési költség,
    • alapanyag fűtése nem szükséges.
  • Hátrányok:
    • a technológia kiforratlan, kevés sikeres referencia áll rendelkezésre,
    • szakaszos biogáz termelés,
    • a keverés hiánya miatt az alapanyag egy része nem bomlik le,
    • a robbanásmentes be- és kitároláshoz hatékony biztonsági rendszer szükséges.

Az Első Magyar Biogáz Kft. a tervezett biogáz üzem alapanyagainak és egyéb  adottságainak figyelembe vételével választja ki a legcélszerűbb és leggazdaságosabb technológiai megoldásokat.